WskazaniaŹródło aminokwasów w żywieniu pozajelitowym dorosłych, szczególnie pacjentów z umiarkowanie zwiększonym zapotrzebowaniem na aminokwasy (Vamin 14 EF) lub ze znacznie zwiększonym zapotrzebowaniem na aminokwasy lub z koniecznością ograniczenia podaży płynów (Vamin 18 EF).DawkowanieDożylnie we wlewie kroplowym. Dawkowanie indywidualne, zależnie od stanu odżywienia, nasilenia stresu metabolicznego i masy ciała pacjenta. Dorośli: brak lub niewielki stres metaboliczny i prawidłowy stan odżywienia - 0,1-0,15 g azotu/kg mc./dobę, umiarkowany stres metaboliczny z niedożywieniem lub bez niedożywienia - 0,15-0,2 g azotu/kg mc./dobę, ciężki katabolizm (m.in. oparzenie, posocznica, uraz) - 0,2-0,25 g azotu/kg mc./dobę. Maks. szybkość wlewu: 1000 ml/8 h (około 2 ml/min.).PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość na składniki preparatu. Wrodzone zaburzenia metabolizmu aminokwasów. Ciężka niewydolność wątroby. Mocznica bez możliwości wykonania dializy.Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożnościDożylne podawanie aminokwasów może zwiększać wydalanie z moczem pierwiastków śladowych, szczególnie cynku.Ciąża i laktacjaNie ustalono bezpieczeństwa stosowania w ciąży i okresie karmienia piersią (brak badań klinicznych).Działania niepożądaneMogą wystąpić: reakcje nadwrażliwości, przejściowe zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych we krwi, zakrzepowe zapalenie żył (w przypadku podawania preparatu do żyły obwodowej); rzadko - nudności.DziałaniePreparat do żywienia pozajelitowego, zawiera 18 egzogennych i endogennych aminokwasów. Umożliwia osiągnięcie dodatniego bilansu azotowego, szczególnie w okresie pooperacyjnym.Skład1000 ml roztworu 14 EF (18 EF) zawiera: 12 g (16 g) L-alaniny, 8,4 g (11,3 g) L-argininy, 2,5 g (3,4 g) kwasu L-asparaginowego, 0,42 g (0,56 g) L-cysteiny i L-cystyny, 4,2 g (5,6 g) kwasu L-glutaminowego, 5,9 g (7,9 g) glicyny, 5,1 g (6,8 g) L-histydyny, 4,2 g (5,6 g) L-izoleucyny, 5,9 g (7,9 g) L-leucyny, 6,8 g (9 g) L-lizyny, 4,2 g (5,6 g) L-metioniny, 5,9 g (7,9 g) L-fenyloalaniny, 5,1 g (6,8 g) L-proliny, 3,4 g (4,5 g) L-seryny, 4,2 g (5,6 g) L-treoniny, 1,4 g (1,9 g) L-tryptofanu, 0,17 g (0,23 g) L-tyrozyny, 5,5 g (7,3 g) L-waliny. Wartość energetyczna 1000 ml roztworu 14 EF wynosi 1400 kJ (350 kcal), roztworu 18 EF - 1900 kJ (460 kcal). Osmolalność: 810 mOsm/kg H2O (14 EF), 1130 mOsm/kg H2O (18 EF); pH 5,6. Zawartość azotu: 13,5 g/l (14 EF), 18 g/l (18 EF).
Komentarze
[ z 0]