WskazaniaŚrodek żywieniowy przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w: zaburzeniach czynności jelit (np. zespół jelita drażliwego), w przewlekłych zaparciach, wzdęciach i bólach brzucha, biegunkach, dyspepsji, chorobach zapalnych błony śluzowej jelit (m.in. wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego oraz chorobie Leśniowskiego i Crohna), w tym po radioterapii i chemioterapii, zakażeniach jelit i zaburzeniach flory jelitowej (np. po antybiotykoterapii), niedoborach pokarmowych (przy niedostatecznej podaży błonnika, w diecie ubogoresztkowej).DawkowanieDorośli: doustnie 1 kaps. 2x/dobę, rano i wieczorem. Dzieci powyżej 7 rż: doustnie 1 kaps./dobę (najlepiej wieczorem). Wskazane, aby czas stosowania środka żywieniowego oraz dawka były konsultowane z lekarzem. Środek żywieniowy należy przyjmować w całości, popijając wodą (bez rozgryzania i wysypywania zawartości).Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożnościUczulenie na którykolwiek ze składników środka żywieniowego; nie stosować u dorosłych i dzieci z zaburzeniami przełykania; środek żywieniowy nie jest przeznaczony do uzupełniania diety u osób zdrowych; nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią; środek żywieniowy nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. środek żywieniowy przeznaczony jest do stosowania u osób dorosłych i dzieci powyżej 7 rż.DziałanieTechnologia zamknięcia substancji czynnej (kwasu masłowego) w pokrytych otoczką peletkach i dodatkowo w kapsułce z hydroksypropylometylocelulozy zabezpiecza substancję przed rozkładem w kwaśnym środowisku żołądka. Substancja czynna (kwas masłowy) dociera do jelita cienkiego i grubego, gdzie następuje jej stopniowe uwalnianie. Kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) i stanowi podstawowy materiał energetyczny dla nabłonka jelitowego. Kwas masłowy, inaczej maślan, wytwarzany jest przez bakterie jelitowe i pełni funkcje ochronne wobec przewodu pokarmowego takie jak zapobieganie przedostawaniu się bakterii i toksyn do organizmu człowieka z treści jelitowej, obniżenie możliwości wystąpienia alergii i stanów zapalnych. Kwas masłowy poprawia też wrażliwość insulinową oraz może być stosowany w profilaktyce nowotworów jelita grubego.SkładŚrodek żywieniowy zawiera 350 mg maślanu sodu (mikrootoczkowanego), co odpowiada 277 mg kwasu masłowego. Nie zawiera oleju palmowego oraz dwutlenku tytanu. Bez glutenu i bez laktozy. Tłuszcz, w tym 0,28 g kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, w tym 0 g cukry, 0 g białka, 0,07 g soli, w tym 0,03 g sodu. Substancja wiążąca i otoczka kaps.
Komentarze
[ z 0]