WskazaniaPrzeznaczony dla dzieci powyżej 12 m-ca życia.DawkowanieWiek dziecka 1-2 lata: 2 porcje/dobę (1 porcja = 180 ml wody + 6 płaskich miarek). Sposób przygotowania produktu: umyj ręce, wyparz miareczkę oraz wygotuj wszystkie akcesoria wrzątku przez 10 minut lub zdezynfekuj przy użyciu sterylizatora. Przez 5 minut gotuj wodę pitną, a następnie pozostaw do wystygnięcia do temperatury około 40° C. Sprawdź tabelę żywienia i wlej do kubka odpowiednią ilość wody. Używając załączonej do opakowania miareczki dodaj dokładną ilość płaskich, nieubitych miareczek proszku. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku. Sprawdź temperaturę mleka przed podaniem dziecku. Umyj kubek od razu po użyciu.Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożnościDla zdrowia dziecka ważna jest zbilansowana i urozmaicona dieta oraz zdrowy tryb życia. Mleko powinno być przygotowane zawsze bezpośrednio przed spożyciem. Mleko należy wykorzystać w ciągu 2 h od przygotowania. Nie należy używać ponownie niewykorzystanej części pokarmu. Należy zwrócić uwagę na prawidłową higienę pierwszych ząbków dziecka, szczególnie przed snem. Opakowanie przed i po otwarciu powinno być przechowywane w suchym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C. Nie przechowywać w lodówce.Nie zaleca się przesypywania mleka do innych pojemników. Zawartość opakowania należy zużyć w ciągu 1 mi-ca od otwarcia puszki. Mleko modyfikowane dla niemowląt nie powinno być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych ze względu na zagrożenie oparzeniem.DziałanieProdukt jest źródłem błonnika, zawiera unikalną kompozycję oligosacharydów GOS/FOS. Spożycie 2 kubków mleka zapewnia około 40% dziennej porcji błonnika u dzieci w wieku 1-3 lata. Dodatkowo produkt został wzbogacony (zgodnie z przepisami prawa) w wapń, który jest ważnym składnikiem kości i zębów oraz wit. D, niezwykle istotną w procesie wchłaniania wapnia. Obecne w mleku kwas a-linolenowy, jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci. Produkt zawiera również żelazo, które bierze udział w prawidłowym tworzeniu hemoglobiny oraz czerwonych ciałek krwi. Ma wpływ na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz wpływa na rozwój funkcji poznawczych u dziecka.SkładWartość odżywcza 100 ml gotowego do spożycia mleka: 3,2 g tłuszcz (w tym 1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,5 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone) 8,2 g węglowodany (w tym 8,1 g) 0,6 g błonnik, 1,4 g białko, 0,06 g sól, 60 µg wit. A, 1,7 µg wit. D, 1,3 mg wit. E, 5,4 µg wit. K, 8,8 mg wit. C, 0,07 mg tiamina, 0,13 mg, ryboflawina, 0,46 mg niacyna, 0,05 mg wit. B6, 7,8 µg kwas foliowy, 0,16 µg wit. B12, 1,8 µg biotyna, 0,56 mg Kwas pantotenowy, 77 mg potas, 55 mg chlorek, 72 mg wapń, 50 mg fosfor, 7,1 mg magnez, 1 mg żelazo, 0,5 mg cynk, 0,054 mg miedź, 0,005 mg mangan, 0,006 mg fluorek, 3,1 µg selen, 13 µg, jod, 0,2 g, 0,8 g GOS/FOS (9:1), 435 mg kwas linolowy (LA), 52,3 mg kwas a-linolenowy (ALA); wartość energetyczna: 285 kJ (68 kcal).
Komentarze
[ z 0]